воскресенье, 24 января 2016 г.



Новий рік та небесні світила.

       

      Дорогі гості, вітаю Вас з Новим  2016 роком! А чи знаєте Ви, що це свято засноване на астрономічних спостереженнях давніх вчених? Пропоную вам кілька цікавих фактів про святкування Нового року.

1. У стародавньому Єгипті Новий рік святкували під час розливу Нілу, коли сходила священна зірка Сі́ріус (розкид із липня по вересень). Сі́ріус – α Великого Пса.

2. Як і у більшості давніх народів, початок Нового року в Київській Русі асоціювався з початком весняного відродження природи. Найімовірніше Новий рік святкували з появою нового Місяця в перші весняні дні, найближчі до весняного рівнодення. Весняне рівнодення - це момент, коли схилення Сонця (його відстань від небесного екватора на північ або на південь) дорівнює нулю.

3. На відміну від європейських нічних гулянь, Новий рік у Японії зустрічають зі сходом Сонця.

4. Китайський Новий рік традиційно припадає на перший молодик першого місяця року. Молодик - фаза, коли місяць перебуває між Землею й Сонцем. Згідно з традиційним китайським календарем, що заснований на спостереженнях руху Сонця, Місяця та Юпітера роки об'єднуються в 12-річні цикли, причому кожен із років символізує певна тварина.

Комментариев нет:

Отправить комментарий